tiistai 3. tammikuuta 2012

Yhden lapsen kirous

"Aikanaan oli muotia, että tehtiin vain yksi lapsi. Puhuttiin maailman liikakansoituksesta tai haluttiin muuten vain keskittyä siihen ainokaiseen. Nyt nämä ainoan lapsen buumin hedelmät ovat aikuisia. Ja kun on vain se ainoa lapsi, sen harteilla onkin sitten kaikkien odotukset. Vanhempien näkökulmasta katsoen kaikki on yhden kortin varassa. - -
Jos ainoa lapsi on poika, elämä on yhtä nuoralla tanssia, sillä välit miniän kanssa on pidettävä kunnossa mihin hintaan hyvänsä. Naiset nimittäin päättävät paljosta. Miniä päättää myös sen, tuleeko pojan perheeseen lapsia vai ei. 
Ymmärrän kyllä, että nainen kantaa ruumissaan lapsen ja hän on aluksi sidottu pieneen vauvaan. Mutta imetysajan jälkeen mies voi yhtä hyvin lapsen hoitaakseen. Yksi vuosi kotona vauvan kanssa voi olla kuitenkin liikaa miniälle, joka haluaa olla vapaa tai tehdä uraa.
Ikätoverit vetelevät esiin lastenlasten kuvia. Kun huonosti käy, yhden lapsen vanhemmat eivät koskaan pääse siihen joukkoon.
Annan siis varoituksen sanan: älkää nuoret naiset jättäkö lapsilukua yhteen, jos vain enemmän saatte!" 

Näin kertoo nimimerkki "Aika meni ohi" Kodin kuvalehden mielipidepalstalla. Taas hyvä esimerkki siitä, kuinka lapsiahan tehdään epäitsekkäästi ja lapsettomiksi jättäytyvät ovat niitä itsekkäitä paskiaisia.

Haluaisin älähtää jotakuinkin kaikista kirjoituksen kohdista, mutta jos nyt nostan tässä muutaman esiin. 

"Miniä päättää myös sen, tuleeko pojan perheeseen lapsia vai ei."
Millaiseksi tossukaksi olet sen ainoan poikasi kasvattanut, jos hän ei uskalla ottaa osaa elämäänsä koskeviin päätöksiin? Jos poikasi aidosti haluaa lapsia, mutta vaimo ei suostu, pitää pojan osata ihan itse ottaa jalat alleen. Vai antaako poikasi vain sinun ymmärtää, että päätös on emännän, kun ei jaksa kuunnella marmatustasi? 
Vissiin on turvalisempaa, jos se ainoa lapsi sattuu olemaan tyttö? Silloin lapsi saa ainakin itse päättää, lisääntyykö vai ei.
"Ikätoverit vetelevät esiin lastenlasten kuvia. Kun huonosti käy, yhden lapsen vanhemmat eivät koskaan pääse siihen joukkoon. "
Kun huonosti käy, eivät siihen joukkoon pääse kahden, kolmen tai neljänkään lapsen vanhemmat. Toki lastenlasten todennäköisyys kasvaa, kun lapsia on enemmän, mutta ei se mitään takaa. 

"Annan siis varoituksen sanan: älkää nuoret naiset jättäkö lapsilukua yhteen, jos vain enemmän saatte!"
No jos minäkin annan varoituksen sanan: Älkää nuoret naiset tehkö lapsia siksi, että saisitte joskus lapsenlapsia. Yrittäkää lapsia, jos haluatte lapsia.

15 kommenttia:

Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kirjoitus, täyttä asiaa!

Otsikko vaan vähän hämäsi, näin vapaaehtoislapsettomana tuli ekana mieleen ihan toisenlainen "yhden lapsen kirous" ;D

3. tammikuuta 2012 klo 13.19  
Anonymous Sirpale kirjoitti...

Siitä on jonkin verran aikaa, kun lukaisin jostain ET-lehdestä tmv. julkaisusta jutun siitä, miten kamalaa on kun ei "saa" lapsenlapsia. Se oli pöyristyttävää luettavaa, ihan kuin nuoren parin jonkinlainen velvollisuus olisi tehdä lapsia mummoja ja vaareja varten! Ja muistaakseni siinäkin tehtiin ilkeästä miniästä tarinan pahis, joka tieten tahtoen ja pelkkää kiusaa tehdäkseen panttaa kohtuaan. Tosin kyllä siinä myös pohdittiin sitäkin, että miten on voinut kasvattaa oman lapsensa niin kieroon, ettei tämä tee omia lapsia. Juu, ihan kipeä. Siitä on muutama vuosi aikaa, mahdollisesti 2009-10 ja veikkaisin ET-lehteä, jos joku haluaa kaivella tälle lähteen.

3. tammikuuta 2012 klo 14.47  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Olen sosiologian opiskelija Jyväskylän yliopistosta ja teen pro gradu -työtäni vapaaehtoisesta lapsettomuudesta. Olisiko minun mahdollista laittaa tänne blogiin kirjoituspyyntö aiheesta?

Terveisin,
Laura Kuivalainen

4. tammikuuta 2012 klo 11.59  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Wannabe-mummoilta ei valituksenaiheet lopu eikä mikään riitä. Itselläni on mummo joka on katkeroitunut siitä, ettei ole saanut yhtään lapsenlapsenlapsia... hänellä itsellään siis on kolme lasta, joista vain yksi on hommannut omia lapsia (2 kpl) ja näistä me kumpikin ollaan jo 35-40 eikä taida lapset olla suunnitelmissa kummallakaan. Niin että nuoret naiset, älkää jättäkö lapsilukua VAIN kolmeen sillä voi olla, ettette sittenkään saa niin montaa jälkeläistä kuin haavekuvissanne elättelette!!

4. tammikuuta 2012 klo 15.59  
Blogger Kati kirjoitti...

Laura Kuivalainen, laita sähköpostia niin välitän pyynnön keskustelupalstallemme.

unikekoÄTgmail.com

5. tammikuuta 2012 klo 15.36  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Lapsien hankkimisen ja lapsettomuuden syistä on muuten netissä kysely. Kävin jo itse vastaamassa, mutta tämä voisi muitakin kiinnostaa?

http://www.evitalehti.fi/kilpailut/vastaa-kyselyyn-ja-voita-designtuoli

9. tammikuuta 2012 klo 9.51  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Itsekin huomasin tuon Kodin Kuvalehden kirjoituksen ja reaktioni oli melkolailla sama, eli älähtää teki mieli. En voi käsittää kuinka joku voi todella ajatella tuolla tavoin. Itse olen myös se "paha miniä". Anoppi aika ajoin vihjailee lapsenlapsista, ja tiedän että he toivoisivat saavansa niitä. Mutta uskon kyllä, että alkavat myös hiljalleen tottua ajatukseen siitä, että karvaiset otukset ovat ainoat perheenjäsenet, joita heidän lapsilla puolisoineen tulee olemaan. Heidänkin tapauksessaan on siis kyse sekä tyttö- että poikalapsesta, joista kumpikaan ei aio jatkaa sukua. Eli eipä takaa se kahdenkaan pukaaminen lapsenlapsia... ;)

Ja kiitos Anonyymi sinulle tuosta kyselyn vinkkaamisesta!

10. tammikuuta 2012 klo 8.27  
Blogger S kirjoitti...

Kaunis kiitos tästä blogista <3
Eksyin tänne vahingossa ja pidin todella lukemastani.Huojentavaa lukea että on muitakin samalla tavalla ajattelevia ihmisiä.Kiitos siitä että kirjoitat sen muillekkin luettavaksi.

2. helmikuuta 2012 klo 15.18  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Ihan samaa mieltä. Ehdottomasti mieluummin 2-3 lasta tai ei yhtään lasta kuin yksi lapsi. Teidän perheenkin missä ainokainen poika jolle kaikki odotukset lapsenlapsista heitettiin osoittautui homoseksuaaliksi ja elää nyt miehen kanssa, eikä lapsia ole sille lapsenlapsia hamuavalle mummille tulossa, mielestäni ihan oikein. Jos lapsenlapsia haluaa, kannattaa se varmistaa useammalla lapsella. Jokaisen ihmisen elämäntie on hyvin erilainen ja kaikilla se ei tuota hedelmää jälkikasvun merkeissä.

24. helmikuuta 2012 klo 19.34  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Olen ainoa lapsi, enkä ikinä tehnyt (tee) omia lapsia. Jäi koko sosiaalinen kommunikointi oppimatta kun ei ollut edes ikätovereita ympärillä opettamassa käyttäytymään ihmisiksi. Sitä ei opi jälkeen päin, voi vain paikkailla.

Olisi hyvä jos lapsenteko olisi saatettavissa luvanvaraiseksi. Ehkä jos kaikki steriloitaisiin vauvana, mutta peruutuksen saisi jos osoittaisi kykenevänsä pitämään uudesta ihmisestä huolen.

9. maaliskuuta 2012 klo 21.16  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

http://img36.imageshack.us/img36/5888/lespot.jpg

Tässä on kanssa hyvä ote jostain lehdestä :)

21. maaliskuuta 2012 klo 8.46  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

http://blogit.iltalehti.fi/jyrki-lehtola/2012/05/26/vapaaehtoisesti-vammikset-ry/ , jotenkin tiivistää asian hyvin

26. toukokuuta 2012 klo 10.29  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Hei, etsin kirjoittajia uuteen kirjaan. Mielenkiintoinen blogi!

Vapaaehtoisesti lapseton, ota yhteyttä


Oletko valinnut lapsettomuuden omasta tahdostasi? Koetko, että elämä ilman lapsia on sinun näköisesi elämä, arvokas ja hyvä elämä ilman, että mitään puuttuisi? Miten läheisesi ja muut ympärillä olevat suhtautuvat päätökseesi? Täytyykö sinun perustella valintaasi? Oletetaanko yhteiskunnassamme, että kaikki haluavat lapsia? Tekeekö lapseton töissä ne vuorot, jotka jäävät äideiltä ja isiltä yli? Miten suhtaudut sterilisaation 30 vuoden ikärajaan?

Onko kirjoittaminen sinulle luonteva tapa ilmaista itseäsi? Haluatko kirjoittaa oman tarinasi kirjaan? Etsin keväällä 2014 julkaistavaan kirjaan yli 20-vuotiaiden Suomessa asuvien lapsettomien tarinoita. Kirjaan valitut tekstit julkaistaan kirjoittajan omalla nimellä.

Toivon noin viiden liuskan mittaisia näytetekstejä 24.3.2013 mennessä osoitteeseen hanna.m.parviainen@gmail.com. Lisätietoja voit kysyä samasta osoitteesta.

Ystävällisesti
toimittaja Hanna Parviainen
Jyväskylä

19. tammikuuta 2013 klo 15.42  
Blogger Unknown kirjoitti...

Onneksi oma mutsi otti iisisti uutiset mun päätöksestä hankkia vasektomia.. Sanoi vaan että en mä sitä mummon hommaa ois jaksanutkaan :). Samoilla linjoilla oli elossa oleva mummokin, sanoi vaan ettei näin pahaan maailmaan kannata lapsia tehdä. Faija ihmetteli sitä jarruttelua jonka mä kohtasin TKssa, sanoi itse hankkineensa saman vähän aikaa sitten ja ihan ilman mitään mutinoita hoitsuilta ja lekurilta.

13. helmikuuta 2014 klo 15.41  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Nyt on aika kannattaa ja jakaa kansalaisaloitetta itsemääräämisoikeuden lisäämiseksi.
"Steriloimislain ikäraja pohjoismaiseksi eli 25 vuotta ja lapsiluvuksi kaksi lasta"
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2401
Nykylain 30 vuotta tai kolme lasta on holhoavaa vanhanaikaista lainsäädäntöä.

6. huhtikuuta 2017 klo 11.25  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu