sunnuntai 10. kesäkuuta 2007

Ikä ja täyspäisyys.

Yhteiskuntaamme kuuluu erottamattomana osana viisaamman tahon asettamat ikärajat. Tietty numero on se maaginen raja, jonka saavutettuasi olet yhteiskunnan mielestä automaattisesti tarpeeksi järkevä ja kykenevä johonkin päätökseen tai toimintoon. Millaisia ikärajoja meillä sitten on?

15 oikeuttaa tekemään työsopimuksen, jos oppivelvollisuus on täytetty.

16 oikeuttaa harrastamaan seksiä.

18 oikeuttaa ostamaan mietoja alkoholijuomia, päättämään uskonnollisesta vakaumuksesta, ajamaan autoa ja moottoripyörää, menemään naimisiin sekä äänestämään.

Ja vaihtamaan sukupuolta.

20 oikeuttaa ostamaan kaikkia alkoholijuomia ja menemään risteilylle arkipäivinä ilman 30-vuotiasta huoltajaa.

21 oikeuttaa ajamaan linja-autoa tai raskasta ajoneuvoyhdistelmää.

23 oikeuttaa menemään risteilylle viikonloppuisin.

25 oikeuttaa adoptoimaan lapsen.

Saadaksesi sterilisaation olet täyspäinen täytettyäsi 30.

11 kommenttia:

Blogger Anna kirjoitti...

Ihmisen pitää olla 30 vuotias päättääkseen, ettei koskaan halua lasta ja näin ota vastuulleen pientä ihmisen alkua. Jotenkin nurinkurista, kun päinvastaisen päätöksen voi tehdä välittömästi kuukautisten alkaessa, eikä 15 vuotias äiti ole kovinkaan harvinainen ilmestys. Ei sillä, että osa teiniäideistä pärjää ihan mainiosti.

Jotenkin mä olisin kuitenkin taipuvainen ajattelemaan, ettei minun lisääntymättömyyspäätöksestäni kärsi tässä maassa kukaan. Lisääntymisessä on aina riskinsä.

10. kesäkuuta 2007 klo 17.13  
Blogger Anna kirjoitti...

Ihmisen pitää olla 30 vuotias päättääkseen, ettei koskaan halua lasta ja näin ota vastuulleen pientä ihmisen alkua. Jotenkin nurinkurista, kun päinvastaisen päätöksen voi tehdä välittömästi kuukautisten alkaessa, eikä 15 vuotias äiti ole kovinkaan harvinainen ilmestys. Ei sillä, että osa teiniäideistä pärjää ihan mainiosti.

Jotenkin mä olisin kuitenkin taipuvainen ajattelemaan, ettei minun lisääntymättömyyspäätöksestäni kärsi tässä maassa kukaan. Lisääntymisessä on aina riskinsä.

10. kesäkuuta 2007 klo 17.13  
Anonymous Lumikki kirjoitti...

Itse päätin aikoinaan 10-11-vuotiaana, että minä en koskaan halua tulla saamaan omia biologisia lapsia.

Monesta tuo tuntuu varmasti todella hassulta ajatella, että lapsena olen tuommoisen asian tullut päättämään.

Tämä päätös on ja pysyy yhä edelleen...

13. kesäkuuta 2007 klo 23.47  
Anonymous Kaisa kirjoitti...

Olipas mielenkiintoinen blogi. Eksyin tänne luettuani monia lapsetteomuutta täysin eri näkökulmasta käsitteleviä blogeja. Itse sain lapsen niin nuorena, etten koskaan joutunut kohtaamaan sosiaalista painetta lapsenhankintaan. Välillä mietin minkälaista elämä on sitten, kun lapsia "kuuluisi" saada. Kun olen kolmikymppinen, oma lapseni on jo koulussa, muut ehkä vasta haaveilevat lapsesta ja/tai joutuvat sukujuhlissa vastaamaan kiusallisiin kysymyksiin. Kun olen nelikymppinen lapseni muuttaa jo pois kotoa ja samaan aikaan joku ystäväni kenties vasta odottaa esikoistaan/ kärsii lapsettomuudesta/ joutuu edelleen selittämään, että lapsettomuus on tosiaan oma valinta.

Minusta on ihanaa olla äiti, mutta lapsen hankkiminen ei ole sellainen asia mitä missän nimessä suosittelisin kenellekään: se on ihan liian suuri ja henkilökohtainen asia että kenenkään muun mielipiteellä pitäisi olla väliä. Ihanaa lukea, että joku uskaltaa olla ylpeästi lapseton.

PS. Sterilisaation saa alle kolmekymppisenäkin, jos vain on jo synnyttänyt vähintään kolme lasta. Yksi tai kaksi ei vielä riitä..

27. kesäkuuta 2007 klo 1.31  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Olen henkilökohtaisesti iloinen, ettei sterilisaatiota saa alle 30-vuotiaana. Olin vakaasti päättänyt sellaiseen mennä, koska en missään tapauksessa halunnut lapsia, eikä sopivaa ehkäisyä ole helppo löytää. Sitten mieli muuttuikin hieman alle 30-vuotiaana ja halusin lapsen. Eihän kaikille tietenkään käy noin, mutta monelle kuitenkin käy. Ja sterilisaatio on kuitenkin usein peruuttamaton.

2. lokakuuta 2007 klo 10.36  
Blogger Cyrill kirjoitti...

Hei, hyvät ystävät. Ehdotan teille vapaaehtoisesti lapsettomien yhdistyksen perustamista (siis vapaaehtoisesti lapsettomat ry) Meitä kuitenkin on riittävästi koko Suomessa. Itse toimin myös vastaavassa yhteisössä Venäjällä. Mitä mieltä olette? Jos olette kiinnostuneita, niin ottakaa minuun yhteyttä.

13. marraskuuta 2007 klo 2.37  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Moi!
Jos lainsäätäjän mieltä yrittää tulkita, niin saataisi olla niin, että ajatustapa voisi olla seuraavanlainen:
-Älä tee mitään, mikä ei ole käännettävissä. Suomeen halutaan veronmaksajia.
-Yritä lisääntyä nuorena, sitten saadaan hyviä veronmaksajia, koska äiteenkin on pakko olla töissä, eikä hemputella opintojensa parissa.
-Jos olet onnistunut olemaan tulematta raskaaksi 30-kymppiseksi asti, ei ole mitään syytä estää sinua olematta tulemasta raskaaksi kolmenkympin jälkeen. Riski synnyttää viallinen yksilö kasvaa synnyttäjän iän myötä. Ja valtio ei pidä vammaisista.
-Jos onnistut saamaan kolmekymppisenä sterilisaation, se on merkki siitä, että kaikki meni pieleen.
Itse olen päinvastaista mieltä. Jos 18-ikäisenä saa äänestää, pitää myös saada päättää ruumiistaan.
Päivi
http://lillgusten.laif.fi/

4. tammikuuta 2008 klo 18.42  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Tunteeko kukaan sattumoisin Viron tai muiden maiden lainsäädäntöä? Olisi hienoa kasata mukava naisporukka ja lähteä vähän toisenlaiselle lomalle... eikä enää pelätä sydän kurkussa joka kerta seksin jälkeen, että tulee raskaaksi. Minä en aio odottaa kolmekymppiseksi, 10 vuotta olen jo tiennyt etten halua yhtäkään lasta.

12. marraskuuta 2008 klo 8.51  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Moi, korjaan vain; 25 aloittaakseen adoptioprosessin (kesto 5-10v)..
Eli ei ne niitä lapsia 25 vuotiaille synttärilahjana ojenna.

Itse olen lapseton ihan haluamattani, luonto hoisi mun sterilisaation jo lapsena ja nyt opettelen elämään asian kanssa aikuisena. Mutta sanon silti että hyvä blogi, hyvin esität asiasi :)
Mukava lukea ja miettiä näkökulmiasi, vaikka myönnänkin että yksi asia kirpaisee. Ei se ettet halua lapsia, sen ymmärrän, eikä se että haluat sterilisaation, itse vihaan myös ehkäisyä. Mutta se kuinka mielelläni vaihtaisin oman sterilisaationi sun hedelmällisyyteen.

17. marraskuuta 2009 klo 13.44  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Itse olen tiennyt aina, etten halua lapsia, eikä se reilussa 20 vuodessa ole muuttunut. En usko että muuttuukaan. Ja joka tapauksessa en halua koskaan synnyttää, jos ihme tapahtuisikin ja haluaisin hoivattavan (mitä epäilen, hankin sitten vaikka mieluummin koiran). Aikamoista holhoamista ja ihmisen itsemääräämisoikeuden suoranaista halveksuntaa tuo korkea ikäraja.

1. syyskuuta 2010 klo 20.34  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Nyt on aika kannattaa ja jakaa kansalaisaloitetta itsemääräämisoikeuden lisäämiseksi.
"Steriloimislain ikäraja pohjoismaiseksi eli 25 vuotta ja lapsiluvuksi kaksi lasta"
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2401
Nykylain 30 vuotta tai kolme lasta on holhoavaa vanhanaikaista lainsäädäntöä.

28. maaliskuuta 2017 klo 15.18  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu