perjantai 8. kesäkuuta 2007

Reunaehdot

Eri lehdet ovat nyt urakalla tekemässä tai tehneet juttuja vapaaehtoisesti lapsettomista ihmisistä. Ilmeisesti kyseessä on nyt joku uusi kuuma hottiaihe, jolla voidaan mällätä ja näyttää kilpaileville lehdille, että me ollaan nyt niin ajan tasalla, repikää siitä. Olen eri yhteyksissä törmännyt haastattelupyyntöihin, joissa asetetaan reunaehtoja haastateltaville. Usein ehdot ovat, että vapaaehtoisesti lapseton olisi pitkäaikaisessa vakituisessa parisuhteessa ja kypsemmällä iällä. Mitä? Eikö nuorempi kelpaa, vai mikä siinä on? Eikö nuorempi vapaaehtoisesti lapseton ole vakavasti otettavissa, "kun se mieli voi kuitenkin muuttua"? Miksei sinkku tai yksinelävä kelpaa? Hautooko sinkkuvela salaisia lapsihaaveita? Onko yksineläjä luovuttanut haaveensa ja tyytynyt lapsettoman vanhanpiian rooliin? Vai onko vain niin vaikea tajuta, että esimerkiksi 20-30 vuotias yksineläjä olisi valinnut sekä lapsettomuuden että ns. "sinkkuelämän"? Tai että niinkin nuorelle olisi vapaaehtoinen lapsettomuus ja yksineläjyys ollut itsestään selvyys aina. Näköjään on ilmeisen vaikeaa tajuta. Ilmeisesti vapaaehtoinen lapsettomuus on hyväksyttävää, kunhan on tarpeeksi vanha ja vakituisessa parisuhteessa... Eihän se muuten voi olla mitenkään järkeenkäypää. Vapaaehtoinen lapsettomuus on hyväksyttävissä siis tietyin ehdoin.

7 kommenttia:

Blogger san kirjoitti...

Tässä juuri nähdään ikävän yleinen käsitys siitä, että vapaaehtoinen lapsettomuus on joko olosuhteiden aiheuttamaa tai ohimenevää, ja korjaantuu itsestään joko iän myötä tai viimeistään silloin, kun se oikea kumppani kävelee vastaan ja saa silmät aukeamaan.

8. kesäkuuta 2007 klo 13.45  
Blogger Anna kirjoitti...

Reunaehtoihin sisältyy yleensä myös oletus, että lapsenteko on uhrattu uralle tai muulle melkein salonkikelpoiselle syylle. Koskaan perusteeksi ei riitä pelkkä "minä en halua".

8. kesäkuuta 2007 klo 16.08  
Blogger san kirjoitti...

Juuri näin mitä anna sanoi - vapaaehtoinenkin lapsettomuus nähdään "uhrauksena", johon alistutaan ikään kuin muiden tavoitteiden hyväksi.

8. kesäkuuta 2007 klo 19.20  
Anonymous Nana kirjoitti...

Tai sitten tällainen vanhempi parisuhteessa elävä vapaaehtoisesti lapseton on vain kiinnostavampi haastateltava kuin nuori sinkku. Kun kaikki "puitteet" ovat kunnossa, painostus ja ihmettely ulkopuolelta on erilaista ja kokemustakin pitemmältä ajalta.

16. kesäkuuta 2007 klo 0.39  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Ymmärrän toiveen iäkkäämmistä haastateltavista, koska se mielen muuttuminen todella on aika yleistä, vaikkakaan ei tietenkään vääjäämätöntä.

2. lokakuuta 2007 klo 14.56  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Aivan ymmärrettäviä ovat ehdot...

1. marraskuuta 2007 klo 16.44  
Blogger seeds kirjoitti...

Ajattelivat varmaan vaan, että jutusta tulee kiinnostavampi, jos voidaan käsitellä mahdollisia parisuhteessa ilmenneitä ristiriitoja jne. En usko että tuossa oli kysymys mistään hyväksymisestä. vaan siitä, millaisen jutun halusivat tehdä.

19. marraskuuta 2008 klo 9.27  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu